ON-the news: Laatste ontwikkelingen en nieuws in SEO (week 5)

Belangrijke pagina’s linken vanaf je homepage

Het is misschien geen geheim voor de meeste specialisten, maar als SEO niet jouw focus heeft is dit wel handig om te weten. John Mueller van Google bevestigd het belang van website structuur en het linken naar je belangrijkste pagina’s vanaf de homepage. 

Doorgaans begint de Google Crawl bij de homepage, dit is doorgaans namelijk de pagina met de meeste links. Google acht pagina’s die een directe link vanaf de homepage hebben als belangrijker en dus is het zaak jouw belangrijkste pagina’s te voorzien van een directe link.

Lees hier meer: John Mueller over belangrijke pagina’s

Check nu zelf of Google een handmatige review heeft uitgevoerd op jouw website

Neil Patel en zijn medewerkers komen met een toffe hack om te checken of google een handmatige review op jouw website uitgevoerd. Doorloop in Analytics de stappen die hij opsomt en bekijk eenvoudig of je een handmatige review gehad hebt.

Lees hier meer: Check of je een manual review gehad hebt

Google experimenteert met favicons in zoekresultaten

Google zal de komende periode gaan experimenteren met favicons in de zoekresultaten. Dit geeft zoekers een beter idee waar bepaalde informatie vandaan komt. Een logo herkennen we namelijk snel, dus dit is onderdeel van het evaluatieproces van bezoekers om te klikken op een bepaald zoekresultaat. 

Voor startende Wordpress gebruikers is dit wel een punt van aandacht. Er zijn nog ontzettend veel Wordpress websites waarbij geen favicon ingesteld is. Dan wordt de standaard favicon van het cms getoond en dat wil je dus precies niet.

Lees hier meer: Favicon in zoekresultaten

Nieuwe tool in Search Console: verwijder url

Deze nieuwe tool (die gedeeltelijk in de oude webmastertools al aanwezig was) geeft je de kans url’s tijdelijk te blokkeren in Google. Hiermee wordt die specifieke url voor een periode van ongeveer 6 maanden geblokkeerd. Handig als je een url hebt die je direct uit de zoekresultaten wilt halen. Wil je dat dit definitief is? Zorg er dan voor dat je gebruik maakt van een 404, 301 en robots.txt. 

De tool is hier te vinden: Verwijder urls uit Google 

Daarnaast toont de tool verouderde content en content die gefilterd wordt door SafeSearch adult filter.

Lees hier meer: Google lanceert url verwijder tool

Geen nieuws, maar wel belangrijk: Crawlbudget optimaliseren

Velen kennen de term crawlbudget niet. Dit is de tijd die de Googlebot op jouw website doorbrengt. Het is dus zaak dat de bot zo eenvoudig en snel mogelijk jouw website kan crawlen. Anders worden er pagina’s overgeslagen. 

De belangrijkste aspecten hierbij zijn:

  • Website snelheid
  • Duplicate content
  • Pagina’s met soft errors
  • Pagina’s met lage kwaliteit of spam
  • Url structuur
  • Interne linkstructuur
  • Redirect chains

Lees hier meer: Crawl budgetten